Construir per a l’eternitat. Finlàndia, sota la superfície

DATA: Dimarts 18 de desembre
HORA: 19.00 h
LLOC: Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya
c/ Dels Vergós, 16 – Barcelona 

El Col·legi d’Enginyers de Camins acull la presentació del llibre Construir per l’eternitat. Finlàndia, sota la superfície de Xavier Pintado, editat per La Fundació Esteyco.

El llibre tracta sobre Finlàndia i les seves obres subterrànies. El llibre es divideix en tres parts. La primera part és una introducció de la història de Finlàndia, en el que es pot observar com el context històric explica, en part, per què es construeix d’una determinada manera. La segona part descriu una sèrie d’obres subterrànies a les ciutats de Helsinki, la capital de Finlàndia, i Tampere, una ciutat mitjana representativa de la resta del país. Les obres que es descriuen són sis: un túnel de metro i un altre ferroviari, un túnel urbà, un aparcament, un polisportiu subterrani i la Temppeliaukion kirkko o església de pedra.

Finalment, l’última part es centra en el disseny i la construcció del que serà el primer magatzem geològic per a residus radioactius d’alta activitat. Aquesta part es divideix, a la seva vegada, en altres quatre, la primera dedicada a analitzar la relativitat del temps i la pervivència de les obres que s’han construït en el passat com introducció al llarg període de garantia del magatzem geològic, que és de cent mil anys. La segona part descriu el camí legal que ha recorregut la indústria nuclear de Finlàndia per aconseguir la llicència de construcció, que permet l’excavació dels túnels i galeries del magatzem. Aquesta llicència haurà d’anar seguida de la llicència d’explotació, necessària per col·locar els residus en el magatzem. La tercera part descriu el disseny de barrera múltiple, centrada en el contenidor metàl·lic que contindrà els residus radioactius, les barreres d’argila compactada i la roca.

Finalment, es descriu la metodologia per dissenyar les barreres d’argila, que es suporta sobre quatre potes: els models constitutius de comportament de materials i la seva implementació en programes de càlcul, els assaigs de laboratori, els assaigs a escala i els assaigs “in situ”.

 

Descarrega’t el targetó de la presentació

INSCRIPCIONS

Enviar un correu electrònic a inscripcions@camins.cat

Assistència gratuïta. Places limitades.

logo_CaminsDECatalunya_positiu

Horari d'estiu

Del 15 de juny al 15 de setembre
De dilluns a divendres, de 8.00 a 14.00 h